Al 30 jaar komen we op om de natuur en open ruimte in Merksplas te beschermen.

Onze missie en visie.

De vereniging heeft als belangeloos doel: de Open Ruimte en Natuur in de Markvallei en zijn ruime omgeving op een duurzame manier in stand te houden en te ontwikkelen.

Daarnaast wil de vereniging ook streven naar een betere landschapsbescherming en het ecologisch en ruimtelijk inpassen van het menselijk handelen. De vereniging heeft een ongebonden karakter , is pluralistisch , democratisch en heeft geen binding met politieke partijen. De vereniging kan wel steun en medewerking verlenen aan verenigingen die met haar gelijke doelstellingen wil realiseren.

De vereniging streeft het belangeloos doel na in het kader van één of meer welbepaalde activiteiten die zij tot voorwerp heeft. Deze activiteiten kunnen zijn: de organisatie van activiteiten en vorming, sensibilisering van de publieke opinie via de organisatie van themawandelingen , lezingen , debatavonden , enz.

Het opvolgen van aanvragen tot omgevingsvergunningen en/of het juridisch aanvechten ervan.

Indien mogelijk samen met de lokale overheden een lokaal beleid uitstippelen inzake open ruimte en natuur (Milieuraad , Gecoro , Verkeersraad , enz.). Het organiseren van activiteiten om de vereniging financieel gezond te houden.





Onze geschiedenis.

Op 25 september 1989 werd MIGROM VZW (Milieugroep Merksplas) opgericht.

Aanleiding was het alsmaar sneller verdwijnen van waardevolle Open Ruimte en Natuur in onze gemeente Merksplas.

In de beginjaren werden we niet echt op applaus onthaald , een nieuwe belangengroep zagen zowel het toenmalig bestuur als de andere belangengroepen niet echt zitten. Door onze semestriële publicatie “MIGROM FLASH” kwam men er toch stilaan achter dat we eerder constructief dan wel fanatiek tewerk gingen en dat bracht rust.

Later in de jaren ’90 kwamen een reeks grote projecten op ons af zoals de Ruilverkavelingen Merksplas en Zondereigen , het Natuurinrichtingsproject Turnhouts Vennegebied en de Bescherming als Landschap van Merksplas- en Wortel Kolonie.

Deze 4 projecten kregen na moeizaam overleg tussen diverse Overheden , de Vlaamse Landmaatschappij alsook de Landbouw- en Milieuorganisaties uiteindelijk definitief vorm. In 1998 werd de Ruilverkaveling Merksplas nuttig verklaard. In 1999 werden de beide Koloniën beschermd als Landschap en werd het Natuurinrichtingsproject Turnhouts Vennegebied goedgekeurd. In 2002 werd de Ruilverkaveling Zondereigen nuttig verklaard.

MIGROM VZW speelde telkens een constructieve rol in deze projecten om de Natuur en Open Ruimte te vrijwaren.

Het meest zichtbaar is natuurlijk de opwaardering van de vervallen site van Merksplas Kolonie maar ook het laarzenpad langs de Mark , het weidevogelgebied in de Druytsloop , de Hoogmoerheide en de Natuurinrichtingswerken langs het Merkske zijn de belangrijkste zichtbare resultaten van onze inbreng destijds.

Intussen zijn we altijd actief gebleven in de Milieuraad , de Verkeersraad , de GECORO en de Commissie Merksplas Kolonie

Toen het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Merksplas eind 2007 definitief werd goedgekeurd en er een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) in de maak was voor Merksplas Kolonie en een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Glastuinbouw, om ook deze sector te ordenen, dachten we dat er niet veel meer kon fout lopen binnen Merksplas.

We zijn dan met MIGROM VZW ook een tijdlang op een lager pitje gaan werken.

De tijd staat echter niet stil en opnieuw wordt onze Open Ruimte en Natuur bedreigd door de snelgroeiende agro-industrie.

Voor alle duidelijkheid , wij zijn niet tegen landbouw wij koesteren ze zelfs , maar we zien met lede ogen aan hoe familiale grondgebonden landbouwbedrijven door de agro-industrie uit de markt worden geduwd en dit opnieuw ten koste van onze Open Ruimte en Natuur. Sinds enige tijd worden onze overheden overspoeld met bouwaanvragen voor megastallen (runderen, varkens en kippen) en uitbreidingen van mestverwerkingsinstallaties.

Aangezien het Ruimtelijk Structuurplan nog maar slechts gedeeltelijk is omgezet in Uitvoeringsplannen zien agro-industriëlen hun kans schoon alsnog bouwvergunningen te bekomen voor inplantingen die compleet willekeurig zijn. Zo is er nog veel niet herbestemd agrarisch gebied in Merksplas en precies daar wil men megastallen inplanten omdat men zich voorlopig wettelijk gezien nog baseert op Gewestplannen uit de jaren ‘60/’70.

Intussen hebben we met MIGROM VZW een reeks bezwaarschriften , beroepschriften en betwistingen lopende om dit alsnog een halt toe te roepen. Het zou eeuwige zonde zijn mocht o.a. de Markvallei straks teloorgaan aan deze blinde bouwwoede.

In januari 2020 werden de statuten van MIGROM vzw aangepast zodat we als een volwaardige en procesbekwame vereniging met belang voor natuur en milieu kunnen opkomen.

Wie zijn wij?

 

Rini Leijten.

Voorzitter - “Al sinds het begin ben ik een enthousiast lid van MIGROM. Mijn belangrijkste drijfveer is een mooi en gezond Merksplas voor iedereen!”

Herman Lenoir.

Secretaris - “Als natuurgids heb ik mij altijd ingezet voor het behoud en de kwaliteit van de natuur in onze gemeente. Ik zetel al jarenlang in de Milieuraad Merksplas, eerst voor de natuurgidsen, de laatste jaren voor MIGROM vzw waarvan ik sinds hun ontstaan een actief lid ben.”

“Ik vervul binnen MIGROM vzw de taak van secretaris.”

Luc Vervloet.

Penningmeester - “Ik ben nog niet zo lang lid van MGROM vzw. Wel altijd een genieter geweest van de natuur en de open ruimte die onze gemeente rijk is. Maar om die rijkdom voor de toekomst te bewaren is passief genieten niet meer voldoende en ben ik dus actief bij MIGROM vzw als penningmeester.”

 

Naast deze drie trekkers maken een vijftigtal leden deel uit van MIGROM. Zij zetten zich belangeloos in voor de natuur en open ruimte in Merksplas.