
PAS-beleid
Visietekst MIGROM
Inspraakreactie van MIGROM vzw op het ontwerp-PAS en het bijhorende plan-MER.
juni 2022
Te veel reactieve stikstof is voor natuur en mensen in Vlaanderen een zeer groot aanslepend probleem met steeds zwaardere gevolgen voor gans onze maatschappij. Een Vlaams stikstofbeleid (PAS beleid) dat de oorzaken aanpakt en de schade remedieert is dan ook dringend.
Stikstof heeft een ontwrichtende impact op onze ecosystemen waardoor onmisbare diensten zoals bestuiving, bodemvruchtbaarheid, het evenwicht in de natuur en zuiver water in het gedrang komen. Hoe langer we wachten met dit probleem grondig aan te pakken hoe drastischer de noodzakelijke maatregelen zullen zijn. Uitstel is geen optie.
Vlaanderen bengelt, mede als gevolg van de stikstofproblemen aan de staart van het Europese peloton betreffende de gezondheid van haar natuur en leefmilieu. Als Vlaanderen deze problematiek zelf onvoldoende stevig aanpakt loeren een vergunningenstop, Europese boetes en rechtsonzekerheid om de hoek. Een doortastende aanpak van het probleem kan dit voorkomen.
Reactieve stikstofverbindingen in de lucht hebben ook een grote negatieve impact op onze gezondheid. Ze zijn immers een grote bron van fijnstof dat tal van gezondheidsproblemen veroorzaakt. Ook daarom moet het stikstofprobleem worden aangepakt.
Het voorliggende ontwerp Vlaamse PAS steunt op wetenschappelijk onderzoek en gegevens en omvat maatregelen die terecht ingrijpen op de belangrijkste onderdelen om tot een duurzame verbetering te komen.
Er is een brongerichte aanpak die zal zorgen voor een langdurige daling van de stikstofuitstoot.
Er is een stevig luik aan natuurherstel maatregelen die breder gaan dan enkel stikstof maar ook verdroging, bemesting en watervervuiling aanpakken. Dit onderdeel van de PAS dient nog meer integraal te worden uitgewerkt in relatie tot water-, lucht- en klimaatdoelstellingen en -beleid.
Er is een pakket aan maatregelen dat getroffen boeren sociaal-economisch ondersteunt en landbouwers een uitweg biedt uit deze stikstofcrisis. Dit luik verdient nog verdere versterking in functie van een transformatie van een volume landbouw naar een meerwaarde landbouw.
Onze eigen voedselproductie komt door het voorliggend PAS-ontwerp niet in het gedrang. Daarom mag de aanpak van dit ernstig milieuprobleem zeker niet onder het voorwendsel van impact op de voedselvoorziening worden uitgesteld.
Dit akkoord is voor ons een noodzakelijke eerste stap in de aanpak van het stikstofprobleem. Alle onderdelen zijn noodzakelijk en vormen een coherent geheel. De voorziene maatregelen mogen zeker niet worden afgezwakt om verdere schade aan natuur en leefmilieu en rechtsonzekerheid te vermijden. Dit akkoord dient het algemeen belang door de verbetering van onze volksgezondheid, versterking van onze biodiversiteit en het schragen van onze klimaatdoelstellingen.
MIGROM vzw ondersteunt dan ook de onverkorte goedkeuring van dit Vlaamse PAS-beleid.