PAS-beleid

Persbericht MIGROM

MIGROM scherp voor ongunstig college-advies

september 2022

Laat ons toch nog maar eens bevestigen dat het goed is dat er een nieuw PAS-systeem komt. Anders is het jarenlange werk van milieuverenigingen voor niets geweest.

Er is lang overlegd met betrokken organisaties en politiek, zodat er een systeem ontwikkeld is om in de toekomst meer rekening te houden met stikstof en ammoniak. Vanuit de Merksplasse milieuvereniging Migrom vzw kunnen we hopen dat de ruimtelijke invulling ook de nodige aandacht zal krijgen.

Dat het gemeentebestuur de landbouwers onder de vleugels neemt, is nobel, maar een meer objectieve opstelling tegenover de Landbouw zou hen meer sieren. In het verleden hebben de burgemeester en het schepencollege van Merksplas vaak een oogje dichtgeknepen bij nieuwe aanvragen. Heel wat ontoelaatbaar, werd toegelaten, waarvan nu de gevolgen zichtbaar worden. Dankzij alertheid van milieuverenigingen kon meer kwaad voorkomen worden.

En het verleden herhaalt zich in dit ongunstig advies, dit keer van Burgemeester en College zelf.

Laat ons kritisch zijn:

  • Zij vragen naar verhandelbare emissierechten om stikstof terug te dringen. Waar gaat die stikstof dan naartoe ?

  • Samen met hen zijn we trots op de opstelling van de verschillende uitvoeringsplannen. Bij uitbreidingsaanvragen moesten we regelmatig vaststellen, dat het gunstige advies van het schepencollege, er in de praktijk niet altijd naar handelde.

  • Technologische maatregelen zijn duur, inderdaad. Het jaagt de landbouwer in de portemonnee. Ondanks de hoge kosten, voldeden heel wat landbouwers aan deze maatregel. Spijtig werden vaak toestellen geïnstalleerd, maar niet effectief gebruikt omwille van de energiekost.

  • We zitten met zijn allen in een stroomversnelling. Logisch dat de Landbouw vraagt om niet te kort door de bocht te gaan. Voor verandering is er tijd nodig. Dat gaat niet van vandaag op morgen. Maar verandering is ook niet bedoeld voor onbeperktheid in de tijd, zoals heel wat aangevraagde vergunningen (o.a. grondwaterputten) wel werden toegezegd met onbeperktheid in tijd.

  • Het gemeentebestuur vraagt om rekening te houden met de al aanwezige landbouw in bepaalde gebieden, en de natuur ‘ergens anders te plannen’. Is dit niet de omgekeerde wereld ? De kip of het ei ? Natuur laat zich niet dicteren. Dat merken we aan de klimaatwijziging.

Rationele en structurele oplossingen zijn nu aan de orde. Hier zijn emoties in krantenartikelen en tv-uitzendingen niet op hun plaats. Spijtig treft dit de generatie van landbouwers van vandaag. No pain, no gain.

Om gehoord te worden hebben milieuorganisaties zoals Migrom, Natuurpunt… de laatste jaren heel wat energie gestoken in het herbekijken van hoe het beter kan met de landbouw en de natuur. Hier is geen omzet of geld mee gemoeid, geen export van producten, geen lobbywerk voor grote winsten, maar vrijwillige inzet.

Er zijn nu stappen gezet naar een betere manier van landbouw. Laat ons hier met zijn allen aan voortwerken.