
PAS-beleid
Programmatische Aanpak Stikstof
Een actueel thema
de schade moet dringend geremidieerd en de oorzaken aangepakt worden
In februari 2022 bereikte de Vlaamse regering een akkoord om de uitstoot van stikstofoxiden en ammoniak afkomstig van de landbouw en de industrie te verminderen : het ontwerp-PAS (Programmatische Aanpak Stikstof).
In april 2022 werd een openbaar onderzoek rond de aanpak van het stikstofdossier opgestart. Iedere burger kreeg een kleine twee maanden de tijd om het ontwerp-PAS en het bijhorende milieueffectenrapport (MER) in te kijken en opmerkingen over te maken via het Departement Omgeving of de gemeente.
In juni 2022 riep Migrom vzw op om gebruik te maken van deze inspraakmogelijkheid om de onverkorte goedkeuring van het Vlaamse Pas-beleid te ondersteunen met het indienen van deze visietekst over het PAS.
In juli 2022 formuleerde het College van burgemeester en schepenen van Merksplas haar voorwaardelijk ongunstig advies over het ontwerp-PAS
Migrom neemt dit ongunstig advies op de korrel in volgend persbericht.
Het Stikstofdecreet werd ingediend op 27 juli 2023. Het werd goedgekeurd op 24 januari 2024 in het Vlaams Parlement en op 26 januari 2024 bekrachtigd. Tot dan gelden er voor vergunningsaanvragen de ministeriële instructie stikstof van 2 mei 2021 en bijhorende richtsnoeren. Ook is er een decreet voor de verlenging van de vergunningstermijn tot 31 december 2024.
Laatste update: 01/03/2024